GliderRacing.com
Welcome Guest Search | Active Topics | Members | Log In | Register

EKIPA POLSKA Options
GD5
Posted: Friday, July 07, 2006 1:46:07 AM

Rank: Silver Badge
Groups: Member

Witam wszystkich uczestniczących w Condor Grand Prix
maymar
Posted: Friday, July 07, 2006 2:29:02 AM

Rank: Bronze Badge

No i super że się pojawił topik Smile po polsku - będziemy mogli swoje uwagi wymieniać w jednym miejscu tak jak to było na LLC
GD5
Posted: Friday, July 07, 2006 5:24:08 AM

I zaraz pytanko? Jak jest Marcin z tym krążeniem. Wczoraj była zadyma bo wleciałem w komin i kręciłem w lewo a wszyscy w prawo (byli poniżej). Oni mieli noszenie +4 a ja wycentrowałem +5. Zrezygnowałem z krążenia bo JJJ zagroził "kopnianiem"Laughing Oni w tym kominie pokręcili do 2500 m .To że w obrębie 10 km od lotniska krążymy w lewo to rozumiem a jak jest na trasie?

Pozdrawiam
maymar
Posted: Friday, July 07, 2006 12:21:29 PM

GD5 wrote:
I zaraz pytanko? Jak jest Marcin z tym krążeniem. Wczoraj była zadyma bo wleciałem w komin i kręciłem w lewo a wszyscy w prawo (byli poniżej). Oni mieli noszenie +4 a ja wycentrowałem +5. Zrezygnowałem z krążenia bo JJJ zagroził "kopnianiem"Laughing Oni w tym kominie pokręcili do 2500 m .To że w obrębie 10 km od lotniska krążymy w lewo to rozumiem a jak jest na trasie?

To jest to co JJJ napisał na forum condora;
"All people in the circle of 10km there have to be turned LEFT
if u dont do it and some ask to turn LEFT and u stay turning RIGHT
u will get 10pps thats not much but we hope u learn to turn left
and if u are going to enter a thermal and u dont go the direction the first one entered u will get 10pps if there is a disccision from another pilot

Please be fair with it "

z tego wynika że do 10km od lotniska w lewo a dalej tak jak pierwszy. I tu jest moja wątpliwość i pytanie do pilotów RL:
wchodząc do komina w którym krązą szybowce niżej niż ja zaczynam to czy musze zaczać krazyc w ta sama strone? sam juz się pogubiłem. Wiktor może ty nam to wytłumaczysz jak to jest z krazeniem w jednym kominie.

Poza tym co do ostatniej trasy gdzie sekundę po przeleceniu mety zderzyłem się z OXO i ponoć 10 km przed lotniskiem tez byłem blisko niego:
Jeżeli dwa szybowce lecą w tym samym kierunku z tą samą prędkością z tym że jeden jest kilka metrów wyżej to który powinien bardziej uważac na drugiego (sytuacja gdzie jest możliwość nurkowania w razie jakbySmile ) - sytuacja na wyścigu gdzie jeden i drugi raczej nie będą zbaczać z optymalnej trasy by konkurentowi oddać "prowadzenie" Smile

GD5
Posted: Friday, July 07, 2006 3:47:56 PM

Co do ostatniego taska to masz szczęście że zderzyłeś się po zaliczeniu trasy:cheesy

Co do krążenia wydaje mi się że jeżeli jestem ponad wszystkimi to mogę sobie krążyć w obie strony, co innego gdybym swoim wejściem spowodował zmiane kierunku innych szybowców. A tak poza tym to jak wyszedłem z komina to "goście " zmienili kierunek krążenia i mieli do 6m "winde" Very Happy Very Happy

Ale co tam to tylko zabawa. Myślałem że nie dolece ostatnio ale na końcu przed ostatnim pz wykorzystałem góry "nasłonecznioną strone" no a poza tym bardzo się przydaje to co Marcin znalazłeś że można na GPS przełączać pz Cheesy Grin super

W niedziela damy im łupniaVery Happy
wiktor256
Posted: Friday, July 07, 2006 7:31:08 PM

Groups: Administration

Z tego co rozumiem, JJJ wymaga takich samych regul jak w RL. To zanczy w poblizu lotniska mozna krazyc tylko w lewo, a na trasie musisz krazyc w tym samym kierunku jak inne szybowce co byly wczesniej w danym kominie i nie ma znaczenia czy dolecisz wyzej czy nizej od szybowcow co juz tam kraza.

Wiktor Kozlik (VK)
YYY
Posted: Saturday, July 08, 2006 8:11:58 AM

GD5 wrote:
Myślałem że nie dolece ostatnio ale na końcu przed ostatnim pz wykorzystałem góry "nasłonecznioną strone" no a poza tym bardzo się przydaje to co Marcin znalazłeś że można na GPS przełączać pz

Witam wszystkich

Panowie którym klawirem przełącza się PZ na GPS-ie ???

Pozdrawiam ...
GD5
Posted: Saturday, July 08, 2006 1:15:28 PM

PDA na wyświetlaczu kalkulatora dolotowego (3) można sprawdzać czy masz dolot również do następnych PZ'tów wciskając Pg up i Pg dn.

Pozdrawiam
GD5
Posted: Saturday, July 08, 2006 1:19:06 PM

Do pobrania nowa sceneria Laughing

http://speedbattle.hahnweide.com/downloads.php?lang=en
GD5
Posted: Saturday, July 08, 2006 3:21:07 PM

kilka fotek
1 Zar
2 Bielsko Biała

GD5 attached the following image(s):
Shot17.jpg
Shot20.jpg

maymar
Posted: Monday, July 10, 2006 4:53:09 AM

No po dniu 12 Smile
W górkach miałem juz mokro bo mi się zachciało nie krążyć w kominie tylko lecieć z prostej. Na wschód od kreski był przesmyk na 2100 gdzie można było przelecieć - o mało co bym tam nie lądował Smile ale się udało. Po przeleceniu przesmyku miałem - 500m na dolocie wiec wykręciłem przed ostatnim PZ na +30 i do przodu. Po drodze szedłem przy zboczu od strony słońca gdzie uzbierałem kolejne 150 na plus no i dalej do mety - niestety Ci co szli górami (tymi wysokimi) po minieciu ostatniego PZ mieli tyle wysokości ze poginali szybciej no i mnie przegonili (ZA). Z mojej taktyki widać skorzystał MT i SAM bo ich też widziałem jak lecieli przełęczą lecz zdecydowanie wyzej niz ja. Z czego jestem zadowolony - SAM przed ostatnim PZ był jakieś 300-400m wyzej a na metę wpadliśmy prawie równocześnie.
Gratuluję wam chłopaki Smile

Tomek nie pękaj następnym razem będzie znacznie lepiej - trzeba jednak pamietać by się na trasie trzymać wysoko Smile

GD5
Posted: Wednesday, July 12, 2006 11:20:13 AM

Witam

Czy ktoś może wie co będzie z Condor GP w czwartek?
Janusz Zak
Posted: Wednesday, July 12, 2006 11:09:48 PM

Witam i pozdrawiam wszystkich fanów Condora. Proszę o pomoc jak wejść na inne serwery by z wami polatać .Ostatnio serwer na którym latałem nie działa .Crying or Very Sad
GD5
Posted: Thursday, July 13, 2006 1:00:11 AM

Witam

Spróbuj któryś z nr IP z tej strony http://forum.condorsoaring.com/viewtopic.php?t=4040
narazie do czasu odbudowy strony trzeba wpisywać samodzielnie nr IP

Pozdrawiam Wink
maymar
Posted: Thursday, July 13, 2006 3:56:14 AM

GD5 wrote:
Witam

Czy ktoś może wie co będzie z Condor GP w czwartek?

Wszystkie znaki na niebie ziemi i w kosmosie wskazują że się odbędzie!

Co do serwerów to kliknąć na ten link tam sa podane bezpośrednie odnosniki które uruchomią Condorka.

Do zobaczenia na trasie Smile
GD5
Posted: Thursday, July 13, 2006 1:50:43 PM

No i po zabawie. Duże gratulacje dla organizatorów światna trasaCheesy Grin

Shot0.jpg
Shot1.jpg
Shot2.jpg

GD5
Posted: Thursday, July 13, 2006 11:08:40 PM

Witam

Gratulacje Marcin naprawde niezła traska a i współdziałanie było niezłe. Szkoda tylko że PIT i rzeszta polskiej ekipy lata na tym drugim serwerze. Jak widać wszyscy wczoraj śmigneli max w 1 strefie a potem tylko min. Najtrudniej było w tej 3 strefie w górach chociaż wracając stwierdziłem że do strefy poszliśmy przez największe góry.Laughing Z lewej było tylko jedno pasmo do przeskoczenia. Zawiodłem się wczoraj na trmice wypracowanej przez góry (nasłoneczniona strona). Czasami można było się nieźle przejechać (było to widać "crasch" "crasch"). Ogólnie traska była bardzo ciekawa no i noszenia odpowiadały rzeczywistości nie tak jak poprzednio kiedy praktycznie każdy komin miał 5 m/s.

Gratulacje dla wszystkich.

PS
Marcin śmignąłeś mnie o kilka km. Kiedy ty to zrobiłeś?Laughing Liczyłem że będe lepszy a tu Shocked Ok następny task jest mój.Laughing

NA KONIEC MAŁA FOTKA. W MARYNARCE WOJENNEJ TEŻ POTRAFIĄ LATAĆCheesy Grin

1.JPG

maymar
Posted: Thursday, July 13, 2006 11:12:16 PM

Trasa naprawdę świetna - mozna było sporo kombinować. Szkoda że tyle osób miało crash.
Tomku tak sobie myślę że chyba zrobiliśmy błąd lecac do końca 1 sektora. Lecac raz jeszcze tą trasę 1 sektor tylko bym dotknął
2 tak samo, leciałbym po górach na żaglu od słońca i zapuścił się w głąb 3 sektora przy zboczach gór - prawdopodobnie taki scenariusz byłby najbardziej optymalny Smile Nie wiem jak inni - nie przeglądałem jeszcze plików igc - wybrali ale gratulacje dla wszystkich którzy dolecieli.

Tomku - i reszta ekipy - może w niedziele spróbujemy z TeamSpeak'iem bo z pisaniem na klawiaturze i jednoczesnym centrowaniem nie zawsze sie udaje Smile
Kanał i serwer podam przed konkurencją (prawdopodobnie ten sam na którym jest hostowany wyścig)

YYY
Posted: Thursday, July 13, 2006 11:30:06 PM

to fakt traska rzeczywiscie ciekawa ... ale ja tradycyjnie pech (niebieski ekran na dolocie) predkośc i ilosc km moze nie byla rewelacyjna ale na pierwsza 10 pewnie by starczylo.. no cóż szkoda. Co do TS to ja raczej nie wchodze w to, poniewaz mam liche łącze (radiówka) i kłopoty z pingiem mam cały czas i gdyby do tego doszedł TS, klapa całkowita. Aha .... chce przesłac IGC i FTR ale mi pisze zebym sie zarejestrowal itd. (gdy sie chce zarejestrowac jest komunikat osoba o takim nicku juz jest).Kiedys bylo tak że obok wyniku w tabeli byl link do przeslania i wszystko szło sprawnie ... co czynić ??
GD5
Posted: Thursday, July 13, 2006 11:36:53 PM

http://www.gliderracing.com/pub/results.aspx?c=3

Select scoresheet: A PO PRAWEJ STRONIE JEST - Upload flight logs

Można jeszcze wysłać pod adres :admin@gliderracing.com.
Users browsing this topic
Guest

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Main Forum Rss Feed : RSS